70 jaar leven in vrijheid

Eigenlijk staan we er te weinig bij stil, maar we leven al 70 jaar in vrede. Hoe verschrikkelijk een oorlog zijn kan, weten we door tv beelden en soms door verhalen van opa en oma.

Herdenken
Ieder jaar herdenken we op waardige wijze de gevallenen en de bevrijding. 4 en 5 mei zijn twee van die momenten van herinnering en besef. Op verschillende plekken in ons land zijn ook herinneringsmonumenten aanwezig. Zoals het Nationaal Monument Kamp Vught. Hier kun je de verschrikkingen van een concentratiekamp ervaren. Beschaafd en met respect voor de overledenen. Nederland kende verschillende zogenaamde doorgangskampen, zoals Kamp Westerbork en Kamp Amersfoort. Alleen Kamp Vught was een echt concentratiekamp. Met alle verschikkingen van dien.

Kinderen
Dit prachtig gerestaureerde monument is een bezoek meer dan waard. Vooral ook met kinderen. Ze moeten wel wat ouder zijn om goed te begrijpen waar het om gaat. Een stukje werkelijke geschiedenis beleven. Zien hoe een kamp er uit zag. Inclusief prikkeldraad, wachttorens en een crematorium. Horen hoe kinderen hier naar toe getransporteerd zijn, helpt hen te begrijpen.

Sereen en waardig
Monument Kamp Vught is geen horrorshow, maar een prachtig monument waar op een waardige wijze getoond wordt wat een oorlog veroorzaken kan. De sereniteit die er heerst, helpt het te beseffen. Het is een helder signaal waarom wij allen ons moeten inspannen om de zo waardevolle vrede te bewaren en waarom de samenwerking met andere landen binnen de Europese Unie zo belangrijk is.

Uitje
Het is misschien niet direct het uitje waar je aan denkt. Achteraf zijn velen blij dat ze de stap toch gezet hebben. Dat ze met de kinderen de geschiedenis beleefd hebben en op een verantwoorde wijze gezien en gehoord hebben waar foute beslissingen toe kunnen leiden. Monument Kamp Vught is, hoe vreemd het misschien moge klinken, een echte aanrader.

Plaats een reactie