Brabantse dorpen

Er bestaat een liedje met als titel “Brabantse nachten zijn lang”. Die titel zou ook kunnen zijn “Brabantse dorpen zijn mooi”. Iedereen die ooit op een terras gezeten heeft in een van die vele dorpen zal dat zonder te aarzelen beamen. Drie Brabantse dorpen op een rij.

Willemstad
Deze prachtige vestingstad trekt heel wat bezoekers. Het mooie oude centrum daagt uit om te flaneren. Om rust te vinden en om eens heerlijk van het leven te genieten. De haven is zeker ook de moeite van een bezoek waard. Als is het maar om even naar de boten te kijken die hier aangelegd hebben. Willemstad is genoemd naar Willem van Oranje. Hij was het die het dorp opdroeg een vesting te bouwen, waardoor het huidige Willemstad is ontstaan. Iedere zondag zijn er rondleidingen met gidsen die hierover meer kunnen vertellen.

Oudenbosch
Het zo typische van dit dorp is niet de wel aanwezige hartelijkheid van de mensen. Het is de immense kerk die hier gebouwd is. De Basiliek van de heilige Agaath en Barbara moet je gezien hebben. Het is een replica van de sint Pieter in Rome. Op een schaal van 1:54 nagebouwd. Het binnenwerk is absoluut schitterend. Zelfs de voorkant van deze kerk is een kopie, die gebaseerd is op de basiliek sint-Jan van Lateranen. Behalve de kerk biedt Oudenbosch een heerlijke gezellige sfeer.

Klundert
Ook Klundert is een oude vestingstad. Al in de 14e eeuw kreeg het dorp stadsrechten. De vestingwerken zijn goed zichtbaar. Met als pronkstuk Suykerbergh. Van het oude centrum is alleen het voormalig stadhuis overgebleven. Je kunt een heerlijke wandeling maken over en rondom de vesting. Zoals in ieder Brabants dorp kun je ook in Klundert altijd goed terecht voor een lekker maal, een goed getapt bier of een heerlijke kop koffie.