Het Vredesmuseum in Overloon

Tegenwoordig heet het vroegere Oorlogsmuseum gevestigd in het Brabantse Overloon, het Vredesmuseum. Het is opgezet vanuit de gedachte om mensen laten zien wat oorlog is en wat helpt om hem te voorkomen.

Kinderen
Het is echter geen gruwelmuseum, maar veeleer een doemuseum, waar kinderen op tanks kunnen klauteren of in vliegtuigen kunnen kijken. Waar ze niet stil hoeven te zijn en beste wel eens even mogen rennen. Dit museum is dan ook echt een dagje uit voor de kids en de ouderen.

Serieus
Maar het is niet alleen speels. Natuurlijk wordt men ook geconfronteerd met de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Men bezit bijvoorbeeld een uitvoering van Mein Kampf, het boek van Hitler, in reuzenformaat en een nagebouwd -miniatuur- Jappenkamp.
Dit betekent dat men dus ook aandacht besteed aan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog in Azië, waar de Japanners heel veel Nederlanders als oorlogsslaven en genotsmeisjes hebben misbruikt.

Aandacht
Het museum laat eigenlijk meerdere dingen tegelijk zien. Wapentuig. Hoe zag het er allemaal uit? Waar vochten ze mee? Daarnaast de gevolgen. Foto’s en anderszins van wat een oorlog met zich meebrengt. Wat er na komt. De overwinning, de nieuwe opbouw. Hoe ons leven begonnen is dankzij de vele inspanningen die na de Tweede Wereldoorlog bij de wederopbouw zijn ingezet.

Leuk
Een dagje Overloon is gewoon leuk. Zowel buiten als binnen is er voor de kinderen meer dan voldoende afleiding om niet snel verveeld rond te lopen, terwijl er voor de ouders genoeg te zien is om herinnerd te worden aan het feit dat de Tweede Wereldoorlog nog niet zo lang is beëindigd.

Een echte aanrader voor kinderen vanaf 8 jaar en ouder, ook voor schooluitstapjes. Een dag om thuis nog over door te kunnen praten, want ze houden niet op met vragen, zo is uit ervaring gebleken.