Het Zwanenbroedermuseum

Een van de vele geheimen van de Brabantse hoofdstad ‘s-Hertogenbosch is het Zwanenbroedermuseum in de Hinthamerstraat.

St. Jan
Wie aan ‘s-Hertogenbosch denkt denkt automatisch aan de prachtige St. Jan, die midden in de stad staat te pronken. Na een bezoek aan dit middeleeuwse kunstwerk kan men genieten van een heerlijke Bossche bol en een kopje koffie.

Museum
Vanaf de st. Jan gezien ligt op een steenworp afstand het Zwanenbroedermuseum, een vrijwel onbekend klein museum dat gevestigd in een mooi oud pand, daterend uit 1836, zicht geeft op de Zwanenbroederorde die in de 14e eeuw is opgericht, en tot op de dag van vandaag nog actief is. Onder de leden van deze Orde vindt men ook Hare Majesteit de koningin en kroonprins Willem Alexander. Een paar keer per jaar komt de Orde bijeen en er zo nu en dan neemt de kroonprins deel aan de gesloten bijeenkomst.

Inrichting
Het Zwanenbroedermuseum heeft een inrichting die nog uit oude tijden dateert. De mooie handgemaakte oude meubels zijn uitstekend onderhouden en een lust voor het oog van de liefhebber. Twee stoelen trekken zeker de aandacht omdat er bovenop een kroontje staat. Dit zijn de stoelen waarop Hare Majesteit en kroonprins Willem Alexander plaats nemen als ze aanwezig zijn. Het museum is beperkt geopend en men kan alleen onder begeleiding van de gids een bezichtiging krijgen. Bij de VVV of op de website kunt u terecht voor meer informatie.

De schatten die het museum herbergt zijn handgeschreven koorboeken uit de 15e en 16e eeuw, maar ook werkelijk schitterende houtsnijwerken.

Ontdekking
De stad is op zich al een bezoek waard. Ontspannend, uitnodigend en met een groot aanbod aan winkels, terrassen en prachtige oude straten. Een bezoek aan het Zwanenbroedermuseum is het extra om een mooie dag geslaagd te maken.