Ontdek Baarle

Heb je weleens in twee landen tegelijk geslapen? Dat kun je in Brabant beleven. Of, nog beter, dat kun je de kinderen laten beleven.

Enclave
Aan de grens of is het over de grens? Nou, eigenlijk is het op de grens. Tussen Nederland en België liggen de enclaves Baarle-Hertog en Baarle-Nassau. Beide dorpen zijn deels Nederlands en deels Belgisch. De grens loopt hier dwars door heen.

Grensoverschrijdend
Stel je huurt een vakantiehuis in deze enclave of je slaapt in een hotel, dan is het mogelijk dat je met je hoofd in België ligt en met je voeten in Nederland, of omgekeerd. In sommige huizen loopt de grens dwars door de keuken of de woonkamer en dus, logischerwijs, ook dwars door de slaapkamer. Je kunt theoretisch, of zelfs praktisch, in Nederland in slaap vallen en de volgende ochtend in België wakker worden. Al naar gelang hoe je in bed ligt. Spannend en leuk om eens zelf te beleven.

Baarle
De twee Baarles liggen in een mooi grensgebied, dat uitnodigt om te wandelen en te fietsen. Voor de kleinere toerist is er een kinderpuzzeltocht door de dorpen mogelijk.

Om van al dat moois te kunnen genieten kun je gebruik maken van de camping, van een Bed & Breakfast, een hotel of je huurt een vakantiebungalow. Je kunt zelfs een groepsaccomodatie huren, waardoor je dit unieke uitje met een hele kliek kunt organiseren.

Activiteiten
Naast actief van de natuur genieten kun je naar een van de drie musea, waar je meer te weten komt over hoe men in vroegere tijd gebruik maakte van deze unieke situatie door naar beide zijden actief te smokkelen en zo, en goed geld te verdienen, maar ook, gewoonweg, te kunnen overleven. Misschien kom je de smokkelklompen wel tegen. Wat dat is moet je gewoon met eigen ogen zien.