Terug in de tijd

Lekker een trip terug in de tijd maken? Dat kan best in Brabant, waar heel wat aan vestingen, waterlinies en forten te zien is.

Vesting Woudrichem
Nederland kent nog heel wat aan vestingen die in takt zijn en bewoond worden. De vesting Woudrichem is er een, de vesting Heusden de ander. Het verschil zit in de opzet, maar in beide gevallen is het echt een reis terug in de tijd. Die reis begint al op het moment dat je de vestingen nadert. Dat gevoel wordt verstrekt wanneer je de vesting binnen rijdt of loopt. Hier staat de tijd stil. Hier is zo weinig veranderd dat het wel lijkt alsof het garnizoen zo de hoek om kan komen.
Gelukkig valt dat allemaal mee. Woudrichem is gebouwd in de 17e eeuw en goed onderhouden. Tegenwoordig kan men er heerlijk verblijven, genieten van de rust en de prachtige bouwwerken. Maar ook goed de regio verkennen per fiets om de verdediging van de waterlinie eens met eigen ogen te aanschouwen.

Vesting Heusden
De vesting Heusden is van een andere orde. Het is van de bekende stervestingen, die er voor moest zorgen dat men van alle kanten de vijand zag naderen. Heusden kreeg al in de 13e eeuw stadsrechten, maar er zijn al vermeldingen in de 8e eeuw te vinden die het bestaan van Heusden weergeven.
De geschiedenis van Heusden wordt ook gekenmerkt door slechte tijden. Denk aan de pest of aan het feit dat vlak voor de bevrijding in 1944 meer dan honderd mensen het leven lieten.

Sfeervol
Wat beide vestingsteden gemeen hebben is dat ze mooi onderhouden zijn, dat ze een heel wat verhalen te vertellen hebben aan hen die een stadwandeling met gids maken en dat ze sfeervol en gezellig zijn. Ook voor een langere tijd dan een namiddagje sfeerproeven.

Bron foto: wandelpaden.com