Tradities en sfeer bij de Leurse Havenfeesten

Ieder jaar rond Hemelvaart worden in Etten-Leur de Leurse havenfeesten georganiseerd. In 1990 werden de eerste havenfeesten georganiseerd ter eren van Adriaan van Bergen. Deze man was de bedenker achter de list met het Turfschip, waarmee Breda werd verlost van de Spanjaarden. Het grote succes heeft er voor gezorgd dat de havenfeesten een traditie zijn geworden. Brabantse gemoedelijkheid, creativiteit en het Bourgondische leven komen ieder jaar terug bij de inmiddels niet meer weg te denken havenfeesten.

Vier dagen diversiteit

De Leurse havenfeesten trekken jaarlijks duizenden bezoekers. Vrijdag, zaterdag en zondag zijn de themamarkten. Op vrijdagavond is er een themamarkt, waarbij bijzondere producten en spullen te verkrijgen zijn. Daarnaast zijn er artiesten en straatmuzikanten aanwezig om de markt in de juiste sfeer te krijgen. In 2013 was Montmartre het thema. De diverse Franse producten, werden samengevoegd met creatieve uitspatting en plaatselijke lekkernijen, waarmee de romantische sfeer van Frankrijk en de kunstwereld werden samengebracht. Op zaterdag en zondag worden de straatjes en de haven gevuld met diverse aanbieders. De paardenmarkt brengt muziek, producten en creatievelingen vanuit het gehele land samen.

Havenfeesten, meer dan een markt

De havenfeesten staan symbool voor een combinatie van het Bourgondische leven in Brabant en de schoonheid van de natuur. De locatie, waar water, authentieke gebouwen en sfeer worden samengebracht, maakt het tot een verrassend uitje. Vermaak en vertier voor jong en oud, maar vooral genieten van het Brabantse leven in het Leurse schipperskwartier. Ter ere van deze feesten kan men ook proeven van een speciaal gebrouwen bier en heeft men, op maandag, de mogelijkheid om deel te nemen aan de sportieve Lelieloop.

Gezelligheid staat centraal, maar de Leurse havenfeesten hebben voor jong en oud veel meer te bieden dan alleen struinen langs marktkraampjes. De opbrengsten ondersteunen diverse projecten op diverse vlakken.